Opbevaring af brænde

Sådan opbevarer du bedst dit (tørre) brænde: 

Stil gerne brændet overdækket, så det ikke bliver vådt af regn eller sne. Du kan eventuelt bruge et par gamle tagplader, sørg for at lægge et par klodser under i den ene side så der er fald på pladen. Gamle tagplader kan man ofte afhente på genbrugspladsen (mod gode ord og eventuelt kolde øl). Hvis du bruger en presenning, så sørg for at det kun er toppen af pallen, der er dækket ned (se næste punkt).
 

  • Der bør altid være luft hele vejen rundt om en brændestabel, så luften frit kan cirkulere rundt om brændet. Ellers risikerer du, at brændet rådner, især hvis det er vådt.
  • Hold ukrudt, planter og græs væk fra brændestablen, da det også tilfører brændestablen fugt.
  • Brænde, der bliver opbevaret udenfor skal hæves 10-20 cm over jorden, så fugt ikke så nemt trænger op i træet. En palle kan godt bruges til formålet.
  • Brænde bør altid stables, så enderne (der hvor de er skåret af i længde) vender udad. Fordampningen fra træet sker derfra, da årerne løber på langs af træet.
  • Hvis brændet skal tørre, bør stykkerne ikke være for store, da tørringen bliver meget langsom.
  • Det kan være en god idé at have en brændekurv i nærheden af brændeovnen, hvor brændet kan være og blive lunt inden det puttes i brændeovnen. Undtaget herfra er, hvis du fyrer med brænde der er mug på. Da bør du straks brænde det, for at undgå at få skimmelsvampe med ind i huset.

Friskkløvet, vådt brænde af tunge træsorter skal tørre i 2 somre, før det er helt klart til at blive puttet i ovnen. Den første sommer bør det stå ude, utildækket, så hjælper regnen med at skylle træsaften ud - og vasker en del af det væk fra overfladen, så brændet ikke mugner så meget. Sommeren efter skal det have så meget luft som overhovedet muligt, men skærmes fra nedbør.