Brændværdier

Når man taler om, hvor høj brændværdien er i brænde, så menes der hvor meget varme, man kan få ved afbrænding af træet. Der er flere faktorer som spiller ind på hvor meget varme, man får ud af sit brænde. Det har stor betydning, hvor meget vand brændet indeholder. Som tommelfingerregel må brændet ikke indeholde mere end 18 % vand. Du kan læse mere om fugtighed i brænde fra Dansk Brændesalg her. Hvilken type træ brændet er lavet af, spiller også en stor rolle.
 

Brændværdien i ét kilo bøg er den samme som i ét kilo gran. Med andre ord er der lige megen varme i et vilkårligt kilo træ - uanset sort. Det vigtige er selvfølgelig at få så mange kilo tørt træ som muligt for så få penge som muligt. Et brændetårn med bøg vejer næsten dobbelt så meget som et tilsvarende tårn med gran, og afgiver derfor næsten dobbelt så meget varme som tårnet med gran.

Nedenstående tabel angiver hvor meget træ, der er i en kubikmeter (m3) helt tørt træ. Hvis man køber et tårn med bøg, får man 2 % mere brændværdi end, hvis man køber ask (hvis begge har den samme fugtighedsprocent). De tal skal man sammenholde med prisen på de enkelte tårne, for at finde den mest økonomiske løsning.

Det kan variere, hvor man får mest varme for pengene, afhængig af udbudspriser på markedet og tilbud hos forhandleren, generelt er der bedst økonomi i at fyre med avnbøg eller briketter. Vær dog opmærksom på, at der er meget stor forskel på kvaliteten af briketter på markedet!

 

Træart

Kg træ (uden vand) pr. m3

AvnBøg

640

Bøg

580

Ask / Eg

570

Elm

565

Birk

540

Bjergfyr

490

Pil

460

El

440

Skovfyr

430

Gran / poppel

370